Yağışlı
Karla Karışık Yağmur
Yağışlı

KAYYUM BAŞKAN ÇETİNDEN VARTOLULARA BEYAZ SU GETİRİLECEĞİ MÜJDESİ

- Varto Belediyesi Başkanlığına kayyum olarak atanan Mehmet Nuri Çetin, görevi ilk aldığında ilçemizde kanserojen maddesi üreten asbest borularının olup olmadığını daha önceki Belediye başkanından sormuştu. Ve asbestli borunun olmadığını kendisine iletmişlerdi.

KAYYUM BAŞKAN ÇETİNDEN VARTOLULARA BEYAZ SU GETİRİLECEĞİ MÜJDESİ Duyurular

Oysaki Belediye Başkanımız Mehmet Nuri Çetin ilçeye Daha önceki Belediyeler yönetimleri tarafından getirilen içme suyunun kanserojen maddesi üreten asbest borularla yaklaşık 17 kilometre getirildiğini ve bu ana şebekede bulunan boruların değişimi yönünde çalışmalar başlatmıştı. Yapılan çalışmalar neticesinde proje gerçekleştiren kayyum çetin, İller Bankası yetkililerinden gerekli desteği alarak ilçede insanların hastalanmasına neden olan suyun değişimi için gerekli numuneler aldırıp suyun tahlil ve analizlerini yaptırarak suyun sağlığa elverişli olmadığının sonucuna varılmasından kaynaklı olarak kaynak arayışına girerek Yarlı su köyünde bulunan ve 49 yıllığına Hese verilen Beyaz suyun ilçeye getirilmesi için Hes yetkilileri ile protokol yaptıktan sonra beyaz suyun ilçeye gelmesini ve ilçeye kazandırılması için hayli uğraşlardan sonra tahsisini yapıp proje aşamasını da geçti. Beyaz suyun ihale aşamasında bitmesinin ardında ilçeye yeniden hastalık yaptırmayan ve tüm analiz ve tahlilleri sağlam çıkan Beyaz suyu ilçeye kazandırmanın mutluluğuyla Vartolulara müjdeledi.

Beyaz suyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan kaymakam ve Belediye Başkanı Vekilimiz Mehmet Nuri Çetin, İlçemize kayyum olarak atanmamın ardında ilçede asbest boruların olup olmadığını eski başkanlardan sordum Olmadığını bize söylediler. Oysa yaptığım araştırmalar sonucunda yaklaşık 17 kilometre mesafede olduğunu ve hiçbir analiz ve tahlilleri yapılmadığını ve projesi yapılmadığını gördüm. İnsanlarımızın zehirli su içmelerine müsaade etmediğimden sürekli olarak bununla ilgili bilgileri vatandaşlarımızla paylaştım. İller Bankası Genel Müdürlüğü ile yaptığımız görüşmeler neticesinde projemiz ihale aşamasına geldi. Bu ihalemizle ilgili olarak yarlı su köyünde içme suyu kaynağı olan Beyaz suyu ilçemize kazandırdık. Bu suyun ihalesini Belediyemiz kaynaklarını kullanarak yapmaya çalışacağız. Bundan sonra ilçemizde bulunan vatandaşlarımız artık beyaz su yani temiz su içecekler Şu an ihale aşamasında olan suyumuzu ilçemize kazandırdık Vartolu hemşerilerime hayırlı olsun ”dedi.

Varto Belediyemiz Su işleri Müdürü Celalettin özer ise,” Kayyum Başkanımız ilçede Asbest borularını tespit ile öncelikle su tahsislerine başladı. İller Bankasına sundu. Bu içme sularımızda Demir ve alüminyum oranı yüksek olduğundan dolayı biz birkaç suyu iptal etmek zorunda kaldık. Kaynakları iptal edip yarlı su köyünde 26 litre saniyede olan suyun ihalesini yapıyoruz. Bununda inşallah kısa bir zamanda iller Bankası aracılığıyla yâda kendi Belediyemiz imkânları ile yapılması projelerimiz mevcuttu. Şuan Beyaz suyumuzun proje ihalesi yapılmaktadır. Bu projelerimiz bittikten sonra şehir hatlarının 17 kilometre asbest borularının değişimi ile birlikte hem isale hatlarının hemde şehir şebekesinin tümüyle değiştirilmesi işlemi ihale aşamasındadır. Başkanımız atanmasından sonra ilk sorduğu alt yapı oldu. Belediyemiz daha önce hiçbir mühendislik hesaplamaları yapmamıştı. Şimdilik ise yeni boru çapları deşarj çalışmaları Mühendislik çalışmaları, yeni kaynakların ıslah edilmesi, içme suyu kaynaklarına ve depolar otomasyon sistemi kurulması, aynı zamanda daha sağlıklı daha güvenilir bir suya sahip olacağız.26 litre bölü saniyede gelen içme suyunun analizleri ve tahlilleri yapılmış olup, PH’ı 7.45 olan beyaz su dediğimiz suyu başkanımız sayesinde getireceğiz. Bu da 2050- 2060 yılına kadar Varto'nun su sorunu ortadan kalkmış olacaktır. Her şeyden önce bu hizmeti getiren sayın kaymakamımız ve Belediye Başkanımız Sayın Mehmet Nuri Çetine Vartolular adına Teşekkür ediyorum ve saygılarımı sunuyorum. Dedi.